tisdag 6 november 2012

Mat är livet, så här kommer ett recept...

Idag bjuder jag på gamla bilder men ack så aktuellt ändå. Jag älskar mat med färg och njuter av att ha färska grönsaker, frukt och annat gott hemma i matväg.
Jag står i timtal i köket ibland bara för att få äta en speciell rätt. Inte alltid nyttigt men nästa alltid gott :-)
 Men det kan vara lika gott att bara skiva upp goda grönsaker och doppa i någon lagrad balsamvinäger. Mums!
En favorit just nu är Ugnsbakad Provencalsk Ratatouille:
Detta recept för 8 pers kommer från kokboken Medelhavsmat för svenska kastruller ni hittar den på Adlibris bla. det tar lång tid men värt alla minuters väntan...
2 auberginer
2 zucchini
3 stora tomater
2 röda paprikor
2 rödlökar
7 klyftor vitlök
salt och peppar
1 msk vinäger
3 lagerblad
2 msk råsocker
2 krm torkad timjan
4-6 msk olivolja
Värm ugnen på 125 grader, Skölj och torka grönsakerna. Skär auberginer, zucchini och tomaterna i 1 cm tjocka skivor. dela paprikorna i 4 bitar och ta bort kärnhuset. Skala och klyfta löken. Skiva vitlöken tunt. Salta och peppra botten på en stor ugnssäker form. Häll i vinäger och smula ett lagerblad, klä sedan botten med den klyftade löken och strö över lite socker. Hägg sedan auberginskivor över löken, smula över lite timjan och 1/3 av vitlöken. Sedan på med paprikan och därefter salta och peppra. Avsluta med ett lager tomat, salta, peppra häll på resten av råsocker, timjan och den skivade vitlöken. Smula över lagerbladen och häll över olivoljan. Ställ in formen i ugnen och tillaga minst 2 timmar.

Vill man ha lite lax eller en köttbit passar det perfekt. Även en kall sås att ha bredvid är inte fel.

Smaklig måltid och trevlig tisdagskväll önskar jag dig.
Kram Linda


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för era fina ord ni lämnar här! /Linda