fredag 13 december 2013

13,de dec, lucia och hennes historia

Igår var vi på luciafirande på min dotters skola. Hon var tärna och sken som en sol. Hennes mörka långa hår låg på den vita klänningen och glittret blev som en gnistrande krona. Oslagbart vacker. Och ni kan ju tänka er att det kom ett par tårar när jag satt där och tittade på. Tyvärr fick jag nobben av henne när jag sa att jag ville lägga upp ett kort här men ni förstår säkert. Det är ju så med sina barn, finns inget som slår dom. Där är mitt ego så stort, mina barn är bäst och det gör mig så stolt att känna.

Historian om Lucia har sedan barnsben intresserat mig och jag läser gärna nya berättelser om henne och hennes öde. Agneta Sjödin skrev för ett par år sedan Ett Ljus i Mörkret det och det är en av dom bästa jag läst. Boken känns sann och hon har hittat ett fint sätt att skildra hennes liv. Jag säger bara, läs den!
 Och villa du veta lite mer om Lucia innan :-)så skriver Wikipedia
Lucia föddes i en rik familj i Syrakusa på Sicilien. Hennes far dog när hon var liten och hon blev uppfostrad av sin mor, Eutychia. Redan som liten skall hon ha avlagt kyskhetslöfte, dock berättade hon inte det för någon. När hon blev äldre lovade modern bort henne. Hon lyckades försena förlovningen och bad till Gud att han skulle hjälpa henne. Då blev hennes mor sjuk i blödarsjuka som ingen lyckades bota. Lucia övertalade därför modern att vallfärda till Catania och helgonet Agatas grav. När de kom fram skall Agata ha uppenbarat sig för Lucia och sagt "Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!" Modern blev frisk, och lovade Lucia att inte gifta bort henne till någon man. Men friaren kände sig kränkt och angav henne för ståthållaren till kejsar Diocletianus, som förföljde kristna.
Lucia blev arresterad och torterad men förlorade inte sin tro på Gud. Hon dömdes till att bli glädjeflicka på en bordell. Hon uppges då ha sagt att då hon inte gav sig frivilligt skulle hennes kyskhet vara dubbelt värd. När hon skulle åka genom staden till bordellen på ett spann bakom oxar, frös spannet fast i marken och gick inte att rubba. De hällde då kokande olja på henne men hon blev inte skadad. I sin desperation körde någon svärdet genom halsen på henne och inte heller då dog hon. Hon levde ända tills någon kom för att ge henne den sista smörjelsen.
Det moderna Luciafirandet, med Lucior med ljus i håret, är faktiskt inte inspirerat från en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i de mörka fängelsehålorna, utan det är för att skänka lite ljus i en tid av mörker (i den julianska kalendern, den kalender Sverige hade fram 1753, var 13 december vintersolståndet, det vill säga årets mörkaste natt). Men legenden säger ändå att för att kunna ta så mycket mat som möjligt i sina händer satte hon ljus på huvudet för hon skulle se Bättre.

Idag skickar jag en tanke till alla våra Lucior som finns runt om i världen och gör gott, dom som hjälper fattiga, sjuka och ensamma. Ni gör världen lite bättre varje dag. Tack!

Kram Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för era fina ord ni lämnar här! /Linda